Книги - володарі простору

23 квітня - Міжнародний день книги та авторського права! Може, не найбільше, але найкраще диво світу - це книга. Тільки подумай: ти читаєш про країну, в якій ніколи не був, і мовби сам опиняєшся у цій незнаній країні. Розгортаєш книжку про славних козаків, які жили давно, декілька сторіч тому, - й ось вони вже перед тобою; чується передзвін шабель, іржання бойових коней. Ти наче стаєш незримим учасником усіх подій, якимось дивом у минулому або майбутньому, мандруючи сторінками фантастичних творів...
Свято, ідея організації якого належить Організації об'єднаних націй, сьогодні відзначається в десятках країн світу. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. Відбуваються зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист друкованого слова, фестивальні читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату відзначають конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин. 
Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок. Цього 2018 року книжковою столицею обрано місто Афіни в Греції. 
Література дає нам колосальний життєвий досвід. Вона робить людину інтелегентною, розвиває в ній почуття краси, розуміння життя, креативність, творчість.
Якщо так сталося, що тебе не вражає сама ідея читання? Що ж, цілком можливо, що воно здається тобі вкрай незручним заняттям порівнянно з комп'ютерними іграми чи переглядом фільмів. Пропонуємо тобі книжкову виставку "Читання для лінивих", вирушай до "Країни непрочитаних книг" та знайди 27 причин читати книжки.
Читачам пропонується 27 книг, які варто прочитати, а також кожен бажаючий може запропонувати іншу книгу, яку він радить прочитати своїм одноліткам.


Отож, чекаємо тебе в бібліотеці.  І пам'ятай, книги формують твій характер, смак, уподобання. Вони навчають рідної мови, розкривають красу поетичного слова, допомагають усвідомлювати його велику силу. Книга вчить нас бути чесними та працьовитими. Любімо ж книгу, читаймо вдумливо, з пошаною до тих, хто пише нам ці твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар