СВЯТО ПРОВОДІВ ЗИМИ

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з'їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна - це одне з найдавніших слов'янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам? Масляна відома як найвеселіше та найграйливіше свято. Ми прощаємося з зимою та закликаємо весну - красну. Цілий тиждень чесний народ смажить млинці та ходить одне до одного в гості.
Масляна для нас - це як карнавал для італійців. До речі, в перекладі з італійської "карнавал" означає "яловичино, прощавай!" А Масляну, що передувала Великому посту, з давніх - давен називали "М'ясопустом", тому що цього тижня вже забороняли вживати м'ясо. 
До речі, деякі історики вважають, що колись свято було пов'язане з днем весняного сонцестояння, але з прийняттям християнства стало передувати Великому посту й залежати від його тривалості. Та це ще всі значення Масляної. Для слов'ян вона довгий час була святом Нового року! Навіть млинці, обов'язковий атрибут свята, мали ритуальне значення: круглі, гарячі й рум'яні, вони символізували сонце, що розгоралося все яскравіше, роблячі дні довшими. А за давніми повір'ями, які дійшли й до наших днів, вважалося: як людина зустріне Новий рік, таким він і буде для неї. Тому й не скупилися предки на щедре застілля та нестримні веселощі, втім, як і тепер! І називали Масляну в народі "чесною", "широкою", "обжерливою" й навіть "розорителькою".
На кожен день масляного тижня існували обряди. У понеділок - зустріч свята, у вівторок - загравання. На "ласуванки" (тобто в середу) тещі запрошували на млинці зятів із дочками. Мабуть, звідти й пішов вислів "на млинці до тещі". У широкий четвер відбувалися масові катання на санях. П'ятниця славилася тещиними вечірками: тепер зяті кликали в гості. Суботу віддавали невістчиним посиденькам. А неділя була днем прощення: всі ходили до родичів або знайомих, обіймалися, вклонялися одне одному й просили пробачення, якщо колись образили словом або ділом.
А скільки існує масляних обрядів! І опудало Зими спалюють, і млинці печуть! А головне - це грандіозне святкування: розваги, змагання, пісні і танці.
Масляну святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.
Ой, яке то гарне свято - 
Було ласощів багато!

Не оминула Масляна і нашу бібліотеку: "Були танці, були співи  та й млинці усім на диво..." А також будували фортецю, пекли млинці, перетягували канат, танцювали в валянках, стріляли сніговими кулями. Приходь і ти до нас наступного року. Зустрічай Масляну разом з нами!






Масляна - найвеселіше і улюблене народне свято. Його краса, сердечність і щедрість дають заряд оптимізму та гарного настрою на весь рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар