Якщо на землі є пекло...












Щорічно, 11 квітня, весь світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя. 

 В Бухенвальді утримувалися тисячі політичних  в’язнів: євреїв, ромів та інших груп національностей. Це був один з найбільших концтаборів на території Німеччини. За 8 років його існування близько 239 тисяч людей були в’язнями і більше 56 тисяч загинуло.
11 квітня 1945 року, дізнавшись про підхід союзних військ, в’язні Бухенвальду успішно здійснили збройне повстання, обеззброїли та захопили в полон понад 800 есесівців і солдатів охорони, взяли в свої руки керівництво табором. Тільки через дві доби американські війська дісталися табору.

 Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів - Дахау, Освенціма,  Майданека тощо. І відтоді ця пам’ятна дата болить незагойною раною в серцях народів світу.

З 18 мільйонів громадян різних країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні , було знищено понад 11 мільйонів чоловік.

Система концтаборів у Німеччині була ліквідована разом з розгромом гітлеризму, засуджена вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі, як злочин проти людяності.  

Сьогодні, у цей день, ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там - у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям всупереч. 

Пам’ятаймо про це! І хай пам’ять житиме вічно! 

Немає коментарів:

Дописати коментар