Лісовий кореспондент - Віталій Біанкі

Привіт, читайлики!
Є серед нас рідкісні люди, які нібито чують і розуміють голоси дерев і трав, звірів і птахів, відкривають їх таємниці та загадки. Такою дивовижною людиною був Віталій Валентинович Біанкі. 11 лютого виповнюється 125 років від дня народження автора захоплюючих дитячих книжок, які розкривають світ природи, вчать проникати в її таємниці. 
Співуче прізвище йому дісталося від предків - італійців. Можливо від них же захоплююча і артистична натура. Від батька - вченого-орнітолога - талант дослідника і інтерес до всього, "що дихає, цвіте і росте". З дитинства Віталій Біанкі постійний відвідувач Зоологічного музею Академії наук. Тут, у цьому застиглому світі тварин, зібраних з усіх куточків Землі, зароджувались його перші дитячі мрії. Вдома завжди було багато живності: всіляких птахів, звірят. Був акваріум з рибками, тераріум з черепахами, ящірками, зміями. Безтурботні літні місяці в дитинстві та юності минали в Лєбяжому під Петербургом... Тут відбувалося безпосереднє спілкування майбутнього письменника з чудовим світом живої природи. Шкільні та університетські роки поглибили і зміцнили його інтерес до природи. Пристрасть до мисливства, яка пробудилась ще в дитинстві, звела хлопчика, а потім юнака, студента - біолога з селянами, лісниками, старими мисливцями, людьми, які чудово знали життя лісу, поведінку тварин, вміли розгадувати секрети природи.
Найвідомішою книгою Біанкі стала "Лісова газета". Іншої подібної просто не було. Все саме цікаве, саме незвичайне і звичайнісіньке, що відбувалося в природі кожен місяць і день, потрапило на сторінки "Лісової газети". Тут можна було знайти оголошення шпаків "Шукаємо квартири" або повідомлення про перше "ку-ку", що прозвучало в парку, або відгук про виставу, який давали на тихому лісовому озері птахи - чомги. Була створена навіть кримінальна хроніка: "біда в лісі".
 

За 35 років творчої роботи Біанкі створив понад 300 оповідань, казок, повістей, нарисів і статей. Його твори були видані загальним накладом понад 40 млн. примірників, перекладені багатьма мовами світу. За його казками та нарисами створено десятки мультфільмів про природу. 
Сам письменник у передмові до однієї зі своїх книг написав: "Я завжди намагався писати свої казки та оповідання так, щоб вони були доступні і дорослим. А тепер зрозумів, що все життя писав і для дорослих, що зберегли в душі дитину."

Немає коментарів:

Дописати коментар