Книги, з якими гарно дорослішати!



Привіт, читайлики!
Знайти гарну історію, яка захопить і зацікавить, вам, іноді, буває складно. А говорити і писати про підлітків страшенно складно, але дуже цікаво. Скільки актуальних, важливих проблем і думок, які сусідять в вашій голові, не в кожному дорослому зможуть вжитися.  
Ось кілька історій, написаних авторами, які по-справжньому вміють розмовляти з підлітками, ці твори обов’язково стривожать душу. Всі ці книжки ви зможете знайти в нашій бібліотеці.

Іван Андрусяк  «28 днів із життя Бурундука»
Бурундукові (так обзивали товстенького хлопця) дуже хотілося бути героєм класу, а може, й усієї школи. З математики, історії та мови-літератури у нього завжди були одинадцятки та дванадцятки, а от на фізкультурі – одні невдачі: то через козла не може перестрибнути, то підтягнутися на канаті не вистачає сил, то виганяють з футбольного поля… Вихід був один – вивести собі Антипка (чортика). Треба було сім днів носити під лівою пахвою маленьке яйце, вигрівати його. А головне: ні до кого і словом не обмовитись. От тоді маленький чортик буде здійснювати всі бажання та наділить господаря потрібними талантами.
Якщо хочете дізнатися про секрети Івася, про його пригоди, досягнення мети, мерщій читайте повість. 

Андрій Бачинський «Канікули Остапа і Даринки»
Пригоди Остапа і Даринки продовжуються. Тепер близнюки їдуть на море.  У книгу увійшли дві повісті.
У першій близнюки зустрічаються із Мушлею, сином Володаря Морського. Ця чарівна істота провела не одне століття ув’язненою в мушлі. Світ змінився дуже сильно, але Остап і Дарина неодноразово торкалися магії, тому не дивно, що і ця пригода пов’язана з чарами. Близнюки пропонують свою допомогу, щоб звільнити батька Мушлі з пастки, але це дуже небезпечне завдання.
У другій історії разом із близнюками ми повертаємося на Західну Україну. Остапа не полишає ідея фікс про скарби, здається, він лише про це й думає. І такі нав’язливі ідеї даремно не минаються.
До рук Остапа потрапляє чарівна гуцульська сопілка, яка переносить хлопчика в минуле. Самого. Перший раз самого. І це розплата за егоїстичність та одержимість скарбами.
Цікава пригодницька книжка. Отож – гайда з нами!

Сергій Гридін «Кігтик Ковбаско»
«Котя-кицюня, їстоньки хочеш? Киць-киць... Ходи сюди, манюня! Ходи сюди, гарнюня... Киць-киць!» – так і хочеться сказати, дивлячись на такого симпатичного котяру на обкладинці цієї книги. Рудий, вгодований, ще й ім’я відповідне – Кігтик Ковбаско.
А що ж там, під обкладинкою? Пригоди? Чарівництво?
Багато чого є під обкладинкою...



Саша Кочубей «Сім нескладух Говорухи»
Динамічна і цікава історія Андрійка Говорухи та його друзів.
 На шкільній перерві Андрійко втручається в дівочі забави і однокласниця пророчить йому сім невдач – нескладух.
 Нескладухи сипляться як із відра, і внаслідок однієї з них Андрій отримує прізвисько Андроїд. І разом з ним хорошого друга. Внаслідок ще однієї невдачі  ледь не втрачає свою подругу.
Хлопець нервує і створює собі ще більше кумедних історій, які до кінця книги повернуться приємними сюрпризами. Весела і повчальна історія для вас, підлітки. Про шкільні суперечки та ігри, про перші симпатії та ненависні уроки. Життєво-правдива та гарно розказана. Ви її прочитаєте за один вечір.


Андрій Кокотюха «Полювання на Золотий кубок»
Починається полювання на Золотий кубок! Здобути його і стати чемпіоном школи мріє кожен спортсмен. Невідомі злодії задумали викрасти кубок.  Вони прорахували кожен свій крок, крім одного: їхню таємницю почули школярі Максим і Денис. Урятувати Золотий кубок вони зможуть, але для цього потрібно … самим стати злодіями. Нехай навіть і з найкращих переконань.
Чи вдасться хлопцям випередити злодіїв? Чи зуміють вони врятувати Золотий кубок? Чи врятуються самі від злодіїв, котрі почнуть полювати вже на них?
Читайте цей захоплюючий детектив. Несподівані повороти – на кожній сторінці!

Оксана Лущевська «Задзеркалля»
Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті.
Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки... 

Зірка Мензатюк «Як я руйнувала імперію»
Головна героїня - звичайна школярка Яринка. Вона живе з батьками у Києві, а літо проводить у бабусі в селі. Саме там і розгортається більша частина подій. На березі Прута дівчинка знаходить нових друзів, безліч пригод і навіть перше кохання. Всі герої цієї історії живі і справжні: Орися, Ігрек, Півоня - вони мають власне життя і про кожного з них можна написати окрему книгу.
Повість дуже гарно написана, мова жива і колоритна. Читається книга з задоволенням, а від деяких епізодів навіть мурашки по шкірі пробігають.

Марина Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» 
Софійка закінчує шостий клас і мріє про принца, але в житті, на жаль, все складається не так як у казках. Принц живе своїм, не зовсім благородним життям, і не звертає на дівчинку ніякої уваги, він, бачте, купує морозиво красуні Іринці. А русалонька ж його від родового прокляття позбавити намагається. До того ж під новою квартирою Софійки, поверхом нижче, явно оселилася якась нечисть, так і пустує в повний місяць да в нічні грози, так і заходиться реготом та стуком. А тут ще й тітонька Сніжана зібралася заміж та обов'язково в бабусиному кораловому намисті, яке Софійка втратити примудрилася. Та й друг Сашко себе до шанувальників Софійчиних записав, смішний такий, наївний... Читайте Софійчині пригоди в романах Марини Павленко «Русалонька із 7-В та Загублений у часі»,  «Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу», «Русалонька із 7-В в  Тенетах лабіринту», «Русалонька із 7-В і дуже морська історія».

Барбара Космовська «Буба»
Коли ви чуєте слово «буба», які асоціації у вас з’являються? Правильно – передусім дитячі. Усі ці буби, вави, які в перекладі з дитячої мови, означають побиті колінця, подряпані ручки з ніжками, одним словом, – гулі. Без них не обходиться жодне дитинство, бо на цих бубах дитина здобуває свій унікальний життєвий досвід.
Головна героїня, шістнадцятирічна дівчинка, яку всі кличуть Бубою, хоча її справжнє ім’я – Агнешка. Буба дуже позитивна дівчинка: вона старанно вчить уроки, чемна, слухняна, має зразкового бой-френда, переймається клопотами сестри, виграє на чемпіонаті з бриджу. Так що на вас чекає занурення у світ азарту – втім, для початку вам все-таки належить подружитися з Агнешкою-Бубою та її рідними.


Анджей Малешка «Магічне дерево. Червоний стілець»
Тут немає чарівників, потвор, відьом та іншої нечисті. А є звичайна родина незаможних музикантів, у якій завжди бракує грошей, зате не бракує тепла й любові. Трійко дітей — Філіп, Кукі й Тося — знаходять чарівний предмет, анітрохи не підозрюючи про його можливості.
Стілець, зроблений із деревини Магічного Дерева, може виконати будь-яке бажання. Ну, майже будь-яке... 

Ульф Старк «Диваки і зануди»
На дванадцятирічну Симону враз звалилося чимало проблем: переїзд до іншого місця, що їй зовсім не подобається, зведення безтурботної матусі з вітчимом, який ні в чому не догоджає дівчині, втрата улюбленого собаки Кільроя, звістка про скору смерть дідуся, нова школа, де все напружує і дратує. Але згодом все стає цікавіше...


Ульф Старк «Тоді я був просто Ульф»
Ульф Старк, розповідає про свої дитячі й підліткові роки просто, наче це щоденник підлітка. Як він зобразив рибу у повітрі, побачивши картину Шаґала, і стара вчителька малювання висварила його перед всім класом, бо риби не літають, а плавають. Як він вдруге поцілувався – перший випадок був таким жахливим, що про нього і розповідати не варто. Як написав твір про свого собаку, а його головний суперник переробив оповідання «Руденький поні» Стейнбека, однак вчителю більше сподобалося щире письмо Ульфа. Як Ульф з друзями пили яєчний лікер на кораблі і курили цигарки, а потім йому всю ніч було погано, бо бути дорослим боляче і складно.
Фантазія заводила його так далеко, що він не завжди міг відділити її від реальності. Що з цього правда, а що ні, вирішувати вам.

Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих»
Анне Беа - особлива дівчинка. Вона має надто світлу шкіру, зовсім біле волосся й дуже поганий зір. Через це мусить захищати обличчя й очі від яскравого світла, а тіло від постійних травм, що неминуче призводить до кпинів й насмішок однолітків. Вона добре вчиться, має талант до співу, її люблять вчителі й бібліотекар, але від жорстокого ставлення з боку "передових" однокласниць це її не рятує. Щодня вона чує в свою адресу образливі слова - альбіноска, потвора, лузерка...
Чому підлітки не розуміють, що приниження слабшого не робить їх сильнішими? Що людина стає кращою, коли працює над собою, а не поливає брудом інших?


Корнелія Функе «Чорнильне серце»

Вони жили спокійним життям аж до тієї ночі, коли незнайомець прийшов із попередженням. Наступного дня Мо став пакувати валізи, не повідомивши Мегі причини. Вони мусять переховуватись. Але від чого і від кого? 
Одже, книга - це суцільні карколомні пригоди! Дуже захоплююче!


Йоанна Яґелло «Тирамісу з полуницями»
«Ніжний вершковий крем, кислуваті полуниці й гіркий шоколад» – це смаки улюбленого Лінчиного десерту. Здається, у її житті настала суцільна світла смуга. Дівчина працює, вчиться, пише для блогу, зустрічається з коханим. І... зовсім забуває про Наталію, свою найкращу подругу ще з дитинства. А та, як ніколи, потребує її допомоги... 
А Лінка? Чи не залишиться вона наодинці з власними проблемами? Чи будуть вони з Адріаном разом? Авторка, як завжди, залишає багато питань без відповіді. Та це дає можливість читачеві самому продовжити цю історію...
Читайте з насолодою!!!


З 25 березня розпочався Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Вітаємо вас з цим святом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар