Дружба починається з посмішки















А ви колись замислювались над питанням, що таке справжня дружба? Буває ж, спілкуєтеся, гуляєте, смієтесь разом і називаєте це дружбою. Та насправді це не так. Дружба – це перш за все розуміння та підтримка одне одного в тяжку хвилину. Справжній друг ніколи не скаже фразу : «Я зайнятий», коли тобі погано чи коли в тебе проблеми. Він завжди вислухає, підтримає, дасть пораду, якщо треба, і заспокоїть. Друг пройде перевірку  і часом, і обставинами. І з роками справжня дружба стає тільки міцнішою. Дружба – це єдиний в світі корабель, який не тоне.   
                                                                                               
Дивовижно, але факт. Далеко не кожен уміє бути хорошим другом. І, на жаль, навчитися цьому буває не так-то і просто. Ось кілька простих і дієвих порад, які допоможуть тобі з легкістю знаходити нових друзів і підтримувати найкращі стосунки з друзями давніми:

Звільняйся від негативу. Погодься, що проводити час із дотепними, доброзичливими, «легкими на підйом»  людьми набагато приємніше, ніж постійно(!) вислуховувати нескінчені скарги, ниття і розмови про те, що життя жахливе.  

Підтримуй своїх друзів. У важких ситуаціях друзі, зазвичай, стають одне для одного рятівним колом. Але твоя увага, добрі слова, похвала не менш важливі для зміцнення дружби, навіть у тих випадках, коли привід для похвали здається тобі зовсім незначним. Підтримка близької людини – це той чарівний вітамін, який дає сили жити.

Не будь перфекціоністом. Людина - це унікальна комбінація найрізноманітніших якостей, як хороших так і поганих. Недоліки твоїх друзів – це теж частина їх характеру, без яких вони, можливо, були б зовсім інакшими, так  що навчися сприймати і приймати не тільки сильні, але й їхні слабкі сторони.

Прагни до якості, а не кількості. Бути хорошим другом для всіх абсолютно неможливо. Серед сотень людей, з якими ти зустрічаєшся, тільки декілька зможуть стати для тебе незамінними.

Умій вислухати. 
У більшості випадків,  коли твої друзі хочуть обговорити з тобою свої проблеми, їм потрібні не поради, а просто твоя присутність і здатність вислухати. Дай можливість другові  виговоритися, не поспішай із осудом, критикою і рекомендаціями. Можливо, зараз від тебе вимагається тільки це.

Віддавай те саме, що хочеш отримати навзаєм. Дружні стосунки будуються  на взаємності.  Хочеш відданості? Будь відданим. Хочеш поваги? Поважай. Хочеш уваги? Будь уважним. І не чекай від друзів того, що сам не готовий їм дати.

Ми запитали наших читачів, що для них справжня дружба. Ось, що вони відповіли:

Сергій Ткачук, 13 років: "Дружба - це коли ти відчуваєш підтримку, допомогу від іншої людини. З цією людиною ти можеш бути сам собою."

Ничипуренко Анатолій, 14 років: "Для мене дружба - це взаємодопомога, спільні розваги, сміх та радість. На мою думку, справжніх друзів не буває багато."






Кімінчіжі Роман, 12 років: "Дружба - це коли люди спілкуються між собою, гуляють разом, розмовляють по телефону, вайберу. Допомагають один одному."





Попович Даніїл, 13 років : "Друг може розділити з тобою радість. Справжній друг буде радіти з тобою, а не заздрити."



Тімоніна Єлизавета, 9 років: 
"Дружба - це відповідальність, чуйність, взаємодопомога, коли ти просто не уявляешь життя без спілкування з друзями. Друзі завжди з тобою поруч, тобі без них сумно."



Друзі не "розлий вода". Саме так можна сказати про цих обох хлопців, Романа та Анатолія. Вони дружать ще змалечку і завжди готові прийти на допомогу один одному.
Справжня дружба – це найцінніший скарб! Нехай тебе оточують лише справжні і щирі друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар