Маленька фея з Хауорта

 Міс Відповідальність та Бездоганність - це  відома на весь світ письменниця Шарлотта Бронте, якій 21 квітня виповнилось би 205 років. 

 Народилася Шарлотта в англійському містечку Торнтон, у Йоркширі, у сім’ї священника Патріка Бронте та його дружини Мері. Окрім Шарлотти, в сім’ї було ще четверо дітей: чотири доньки та син.

 Вже у дитинстві в Шарлотти проявились особливості, які не зникли й в дорослому віці: вона була маленького зросту (приблизно 150 см заввишки), тендітна, сором’язлива настільки, що мала звичку крутитися в кріслі аби не дивитись в очі співрозмовнику. 

 Батько Шарлотти був людиною суворого виховання та похмурої вдачі.Мати ж померла, коли Шарлотті виповнилося усього лише п’ять років.

Через брак коштів, не маючи змоги найняти гувернантку для дітей, батько був змушений віддати дочок до благодійної школи для дочок духівництва у Кован-Бріджі. Втім, Шарлотта провчилась там всього рік: із-за жахливих умов у школі почалась епідемія тифу, під час якої померла найстарша сестра Марія, що змусило батька негайно забрати дітей.За кілька місяців помирає ще одна сестра - Елізабет. На плечі тітки та  Шарлотти лягли обов’язки господині в родині. 

  Щоб якось розважити малих, Шарлотта разом з тіткою вигадували з ними п’єси для домашнього лялькового театру, випускали власний літературний журнал. Декорації до п’єс малював маленький Бренуелл, у якого дуже рано відкрився талант портретиста та художника. Шарлотта теж гарно малювала. Діти відчували себе по-справжньому щасливими.

 Також під час їхніх ігор виникла казкова країна Ангрія, прообраз, джерело поетичного світу всіх трьох сестер Бронте. В Ангрії жили лицарі та чарівники, герцоги та пірати, прекрасні дами та жорстокі королеви, здійснювалися найсміливіші подвиги. Сидячи у маленькій кімнатці, Шарлотта поринала у світ вигаданих мрій.

 Але батька бентежило те, що діти не мають серйозної освіти. Шарлотта відправляється до пансіонату, про який згодом з теплотою та ніжністю згадуватиме. Там вона отримала чудову освіту, яка допомогла розвинутися її природному письменницькому дару, і знайшла вірних подруг, які підтримували її впродовж усього її життя.

 Закінчивши пансіон, Шарлотта з 1835 по 1838 рік працювала в ньому вчителькою французької мови та малювання. Увесь свій учительський досвід та педагогічні роздуми вона відобразила пізніше на сторінках своїх романів.

 У 1838 році пансіонат закінчила і сестра Енн, яка на той час вже почала писати власні  твори. А одного разу, зовсім випадково, Шарлотта натрапила на вірші ще однієї сестри, Емілії. Навесні 1846 року вона друкує збірку віршів під псевдонімом "Брати Белл". Але збірка лишається непоміченою. Невдача ця не засмутила сестер, вони із захопленням пишуть прозу. Твори сестер мали величезний успіх і Шарлотта щиро раділа за них.Вона продовжує писати і у 1847 році закінчила свій новий роман "Джен Ейр", який мав шалений успіх.

 Відомий англійський письменник В.Теккерей запросив Шарлотту до Лондона, щиро захоплюючись її талантом і маючи величезне бажання познайомитися з авторкою. Саме завдяки йому Шарлотта декілька разів відвідала столицю, познайомилася з літераторами, а у 1851 році навіть була на лекції В.Теккерея про англійську літературу.

 Згодом на Шарлотту чекають нові втрати: помирає брат Бренуелл, а потім сестри - Емілія, згодом - Енн. Вона стає майже самотньою - старий батько втрачав від горя останні сили.

  Життя самої Шарлотти ускладнювала хвороба. Незадовго до її смерті вийшов роман "Шерлі", який публіка зустріла із захопленням. Всі чекали нових злетів Бронте, але ніхто не знав, що вона помирає. Її не стало 31 березня 1855 року.

 

Хоча пройшло вже багато років, читачі продовжують насолоджуватися книгами англійської письменниці і приїздити до будиночка в Хауорті, де знаходиться музей «маленької Жанни д’Арк » - як ніжно її називав В.Теккерей.

Немає коментарів:

Дописати коментар