Не вдавай, що не бачиш






 Привіт, друже!

 Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у твоємі віці неможливо знати детально всі закони. Але основне, що стосується тебе, ти повинен знати.

  Хоча більшість громадян знають закони, проте часто їх порушують. Порушення законів бувають різні. Окремі з них не мають серйозних наслідків. Серйозні правопорушення називаються злочинами, а людей, що їх чинять - злочинцями. І дуже часто на лаві підсудних опиняються підлітки.

 Кожна людина здатна зробити свій вибір в житті: йти чесним шляхом, заробляючи необхідні гроші, або вступити на шлях злочину у пошуках легкої наживи. Всім відомо, що красти, грабувати, ображати, битися - погано. І тим не менш кількість малолітніх злочинців зростає. 

 На жаль, не кожен підліток розуміє скоєні ним протиправні діяння, що ведуть до тяжких наслідків, які потім важко виправити. Щорічно підлітками вчиняється більше 145 тисяч злочинів, практично кожен п’ятий з них направляється для відбування покарання у вигляді позбавлення волі до виховної колонії.

  Чому ж підлітки так часто йдуть на злочин? Більшість з них, скоюючи злочин, думають, що вони не будуть покарані, бо вони ще є неповнолітніми. Але, відповідно до ст.10 Кримінального Кодексу України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. 

  Серед підлітків також поширена думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

  Основними видами покарань неповнолітніх за правопорушення є: 

* штраф;

* громадські роботи;

* виправні роботи;

* арешт;

* позбавлення волі на певний строк.

 До підлітків, які вперше вчинили злочин, застосовуються заходи виховного впливу: попередження, передача під нагляд, обмеження дозвілля і встановлення вимог до поведінки, а також обов’язок виправити заподіяну шкоду.

  Зараз у тебе цікавий вік. Навколо багато спокус. І ти повинен вибрати правильний шлях. На злочинний шлях можна потрапити з різних причин: від банальної - відсутність грошей, виховання і умов, до погоні за легкими грошима. Проте, незнання закону не звільняє від відповідальності, а умисне порушення призводить до тяжких наслідків. 


Немає коментарів:

Дописати коментар