Мої права - моя фортеця



                           Привіт!

 Із самого народження кожна дитина стає повноправним громадянином своєї держави. Людина росте, спілкується з оточуючим її суспільством. А суспільство живе за правилами. Для чого потрібні правила? Щоб був порядок, щоб не було сварок і образ. Згодом правила перетворились на закони, у яких записані права і обов'язки. Ці закони охороняють права всіх громадян і їх мають дотримуватися всі. Знання законів, уміння правильно знаходити рішення у складних життєвих ситуаціях, уміння захистити свої права - основні показники правової культури. І найважливіше, що тобі сьогодні треба знати - це твої права.                        Конвенція ООН про права дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом, обов’язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини.

    Це означає, що правами Конвенції можуть користуватися діти нашої країни, а наша держава має контролювати дотримання прав. 
  В Конвенції в першій статті записано: "Дитина - це людська істота до досягнення нею 18-річного віку". Тому, навіть після закінчення школи ти залишатимешся дитиною.
  Конвенція ООН про права дитини - це твої права. Ти можеш не думати про них. Ти можеш не використовувати їх щодня. Але ти маєш знати, що вони існують і гарантовані тобі державою.
  Конвенція містить 54 статті, у ній записані 40 прав, які має дитина. Найголовніші права, які виділяє Конвенція - це: усі діти мають право на життя зі своїми батьками, на піклування і турботу. І головне - усі діти рівні усвоїх правах.
      
Але там де є права, завжди поряд є й обов’язки:
* дотримуватися правил поведінки у суспільстві;
* поважати тих, хто тебе оточує, давати змогу кожному висловити свої думки; 
* поводити себе так, щоб своєю поведінкою не порушувати права інших людей;
* організовувати свій вільний час так, щоб він приносив користь і не заважав іншим;
* сумлінно навчатись;
* цінувати і піклуватися про своє здоров'я;
* не ображати і не принижувати інших.

 Ти - громадянин України. Твої права захищає не лише родина, а й вся держава. А ти, в свою чергу, н
е  забувай, що поважаючи права інших людей, ти спонукаєш їх довіряти тобі, поважати твої права.

Немає коментарів:

Дописати коментар